Fotoalbum

Engelske roser eller Austin roser.
Der er i disse år nærmest opstået en kult omkring de engelske roser, Søren Ryge, Anne Just med Haven i Hune, Claus Dalby, diverse haveblade og rosenblade giver det indtryk, at roser der er værd at dyrke, præcis er lig med Engelske roser.
Disse roser er forædlet af David Austin med ønsket om, at kombinere de bedste egenskaber fra de historiske roser med de bedste fra de moderne. Det er ønsket om, at skabe roser der har kraftig duft, er remonterende, blomst og plante har finesse, danner flotte buske, er sunde og robuste.
Det er helt sikkert, at David Austin har lykkedes med dette i mange tilfælde. Vil man vide mere om de overvejelser David Austin har gjort sig, og det grundmateriale han har forædlet roserne på, kan jeg anbefale hans bog fra 2005 The English Roses, der i 2006 udkom på dansk. Bogens første og tredje del, er godt læsestof. Medens anden del, der fylder næsten 170 sider, er et galleri med beskrivelser og billeder, af de mest populære og nyeste engelske roser, udsøgt smukke billeder. Dette galleri bliver nemt lidt trættende, at kigge i og jeg savner i meget høj grad, de enkelte rosers afstamning, og en mere kritisk tilgang til de enkelte rosers kvaliteter, fejl og mangler. Man får hurtig det indtryk, at man sidder og læser i det kendte reklamemagasin IDENYT - Vi med hus & have.      
I Rosenhaven i Valbyparken og i Laubjergs Rosenhave, har der ved hvert af mine besøg været mange flotte engelske roser, men også en del der sikkert, er blevet skiftet ud året efter med andre sorter, fordi de var for ringe. 
Jeg vil under de enkelte billeder forsøge, at give min oplevelse af roserne. Flere af vore engelske roser, har været meget flotte og grovillige. Men jeg er indtil videre, mindst lige så imponeret over de Renaissance roser vi har i haven. Lige nu er bestanden på 31 engelske roser, fordelt på 17 sorter.
Pr. 1. maj 2009 har vi 65 stk. fordelt på 30 sorter.
Bliver mere og mere imponeret over mange af de Engelske Roser, der over en bred kam langt overgår Renaissance roserne!

31. maj 2011, vi har overstået 2 meget kolde vintre. Forrige vinter var vi flere gange nede omkring -16 grader, sidste vinter var vi flere gange omkring - 20 grader. Dette sammenholdt med flere lange perioder med frost imellem 5 og 10 grader kombineret med hård vind, har været hårdt ved roserne, også de engelske. Flere sorter er gået til i bedene, næsten alle er gået til i beholderne.
Var ingen gået til skulle vi have 75 planter og 37 sorter. Dette tal er nu 34 planter 23 sorter. De orange og gule har generelt klaret sig skidt, hvorimod Mary Rose og hendes sporter synes uberørt.
Teasing Georgia har klaret opholdet i beholder bedst, hvilket iflg. Lars Åke må kaldes særdeles overraskende. Det er ligeledes overraskende for mig at de opstammede Grace og WS 2000, ser flotte ud nu. Der var ikke kælet for dem i vinter! Mine ønske roser Summer Song og Lady Emma Hamilton, overlevede ikke forrige vinter i kæmpekrukker. Sammenlignet med de øvrige grupper, har de engelske roser klaret sig OK. Det er træls når noget går til, men det skaber plads for nogle nye, samtdig med at jeg har lært noget omkring de enkelte sorter. I løbet af sommeren vil de enkelte sorters hårdførhed blive kommenteret under billederne.

Skrevet første gang, Kjeld 10/9 2007

Kommentarer

23.02.2016 09:41

Hjørdis Mortensen

Hej
Tak for flotte billeder og gode råd. Jeg har en plantekasse med selvandersystem og espalier på 1,80 m. på min altan. Hvilke roser kan jeg plante ? Hjørdis

02.01.2015 11:15

jette

Fantastisk flot side du har

09.08.2013 22:00

Susanne

Klik på billederne, der er beskrivelse af dem alle

09.08.2013 18:45

susanne borregaard

skønne roser - men hvad hedder de????