Bregner

Jeg må indrømme, at bregner er en af mine favoritplanter. De er fantastisk forskellige. Og så har de en historie, andre har svært ved at hamle op med.
Her på siden er et udvalg af havens bregner.

Ifølge forskere ved det amerikanske Duke University har man idag fundet frem til at der er mere end 10.000 arter bregner, d.v.s. langt flere arter end i bregnernes "storhedstid" for 140 millioner år siden. Forskerne har kunnet følge udvikling gennem fossiler og DNA-analyser. De mener at blomsterplanternes og træarternes udvikling er den direkte årsag til bregnernes udvikling til så mange forskellige arter dag. Forskerne mener at det er bregnernes evne til at udnytte de forskellige biotoper, som blomsterplanterne skabte, der er årsag til bregnernes succes. Desuden har bregnerne udviklet særlige lysfølsomme grønkorn,  der gør det muligt for dem at producere næring gennem fotosyntes under selv meget svage lysforhold.  

En rigtig god egenskab ved bregner er at dræbersnegle ikke rører dem!! Jeg har endnu ikke set en bregne, der er sneglebid i. Det gælder også for asplenium.

Sagnet om bregneblomsten  (polsk)

Den korteste nat om året, Sankt Hans nat, da blomstrer bregnen, og den som plukker og gemmer dens blomst, vil opnå den højeste lykke i verden. Desværre blomstrer den kun den ene nat om året og i hver skov findes der kun en, som er så svær at finde, at man skal være usædvanlig heldig for at støde på den. Der er også mange andre forhindringer, for vejen er farlig og fyldt med uhyggelige væsener, der forsøger at hindre ens vej. Man skal derfor være meget modig for at få blomsten. Blomsten i sig selv er også vanskelig at få øje på, da den er meget lille, men når den er plukket forvandler den sig til en af vidunderlig skønhed. Man siger også at kun et ungt menneske med rene hænder kan plukke den.
🤔klik på billederne, se dem i stor størrelse og se samtidig teksten

Kommentarer

02.09.2012 17:02

Allan

har i en privat have i vestjylland købt en lille bregne der bliver kaldt "Kålbregne"
Den minder meget om athyrium filix femina. er der nogen der kender den.